Stichting Wielerronde Woerden in het AD: Wielerstichting haalde zelfs Eddy Merckx naar Woerden: ‘Hij was de 10.000 gulden meer dan waard’

Stichting Wielerronde Woerden in het AD: Wielerstichting haalde zelfs Eddy Merckx naar Woerden: ‘Hij was de 10.000 gulden meer dan waard’

De Stichting Wielerronde Woerden bestaat 50 jaar en is nog springlevend. Tegenwoordig organiseert de Stichting de Nacht van Woerden voor veldrijders, maar het begon 50 jaar geleden met de Profronde die meteen landelijk en internationaal aansloeg. Inmiddels is duidelijk: wat de Stichting aanpakt wordt een succes. In het kantoor van de huidige voorzitter Marien Groenendijk aan de Oostdam – nabij het Profronde – parcours èn het traject van de Nacht – blikken de oud-voorzitters Fred van Beijnum (76) en Dick Fokke (70) bevlogen terug op de 26 merendeels drukbezochte Profrondes.

Na de Touroverwinning van Jan Janssen in 1968 groeide de interesse voor het wielrennen. Het naburige Kamerik organiseerde al een profronde met streekfavoriet Gerard Vianen (Kockengen) als uithangbord. Woerden reed Kamerik niet in de wielen omdat dit profcriterium na de Tour werd georganiseerd en Woerden een paar maanden eerder.

In Woerden was het Piet Ultee die het initiatief nam. Zijn enthousiasme werd onder meer gedeeld door ‘duizendpoot’ Piet Hubert en Van Beijnum. ,,In 1973 vergaderden we al met een sterke commissie van tien leden”, herinnert Van Beijnum zich. ,,Toen al spraken we over de deelname van Eddy Merckx, nu nog steeds ’s werelds beste renner. We konden beschikken over veel sponsors, ook grote bedrijven. Want het houden van een Profronde was toen al een kostbare zaak en vooral een flinke klus. Hubert van de Woerdense Courant maakte een prachtige rondekrant die huis aan huis werd bezorgd. Alles was tot in de puntjes geregeld.”
 
Op 4 juni 1974 bleven de beroepsrenners echter staan toen Woerdenaar en viervoudig wereldkampioen sprint Arie van Vliet het startschot had gelost. De aanwezigheid van radiocommentator Theo Koomen zinde hen niet omdat Koomen zijn boek ’25 jaar doping’ had uitgegeven. Toen de jury met sancties dreigde en Van Vliet en Jan Janssen, die het Woerdense deelnemersveld had samengesteld, zich met het protest bemoeiden, gingen de heren toch van start. Zonder Merckx want die deed mee aan de Ronde van Italië.
 

Mooiste herinnering

Een jaar later deed wereldkampioen Merckx wel mee in het Staatsliedenkwartier. Voor een bedrag van meer dan 10.000 gulden! Woerden kreeg echter waar voor dit ‘grote’ geld. Want alleskunner Eddy deed voor 12000 toeschouwers zijn best en greep een van zijn 525 (!) overwinningen. Merckx won de Tour de France vijf keer de Ronde van Italië vijf keer en de Ronde van Spanje één keer. Verder vrijwel alle klassiekers minstens één maal. ,,Het geweldige optreden van Merckx is mijn mooiste herinnering aan de Ronde van Woerden”, zei Piet Hubert – overleden in 2020 – destijds. ,,Wielerstichting haalde zelfs Eddy Merckx naar Woerden .”

Vanaf 1976 werd een droom van de commissie werkelijkheid: de profronde verhuisde van de Staatsliedenbuurt vaar het Centrum. 25 procent van het budget werd besteed aan entertainment zoals een popconcert en een tandemrace met BN-ers. Het toeschouwersaantal steeg naar 20.000. Beknibbeld werd er echter niet op de renners want toppers als Jan Raas, Walter Godefroot, Roger de Vlaeminck, Sean Kelly, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Frans Verbeeck en Herman van Springel tekenden de presentielijst.

Spetterende finales

Raas en Zoetemelk wonnen drie keer in Woerden, Gerrie Knetemann twee maal. ,,Onze professionele benadering, de massale opkomst van het publiek, de sfeer en de almaar groeiende support van het bedrijfsleven zorgden ervoor dat de groten graag naar Woerden kwamen”, laat Van Beijnum weten.

,,Met elk jaar een spetterende finale. De renners knokten voor elke van de vele premies. Vergeet niet dat 1000 gulden voor een leidersprijs toen ook al een flink bedrag was. Met gratis entree voor de toeschouwers, want het afsluiten van het parcours was te moeilijk.”

In 1999 werd de laatste profronde verreden. ,,De publieke belangstelling begon af te nemen”, verklaart de toenmalige voorzitter Dick Fokke. ,,De startgelden werden hoger, dus we zochten naar een goed en spectaculair alternatief. Na ruggenspraak met Fred van Beijnum en de tien commissieleden kwamen we uit op een veldrit door het centrum aan de vooravond van de Koeiemart. Met een kleiner budget. De sponsors reageerden wederom positief want ze wisten wat ze aan ons hadden. Dus konden we vanaf het jaar 2000 ook doorgaan met het contracteren van uitblinkers als Lars van der Haar, Sven Nijs, Richard Groenendaal, Lars Boom, Fem van Empel, Marianne Vos en Lucinda Brand.”

Woerden Wielerstad

Woerden is altijd verbonden geweest met de wielersport. Sprinter Arie van Vliet, die het vak leerde op de Goudsche Baan, behaalde vanaf 1936 meerdere Olympische titels en wereldtitels. In 1955 deed de Ronde van Nederland etappeplaats Woerden aan. De stad werd verder bekend door 26 sterk bezette profrondes en 23 Nachten van Woerden voor veldrijders uit binnen- en buitenland . De internationale Ronde van het Groene Hart voor beroepsrenners finishte vanaf 2007 drie keer in Woerden. Ellen van Dijk behaalde diverse wereldtitels tijdrijden en ook Floortje Mackaij acteert op het hoogste niveau. Tegenwoordig is er weer een Ronde van Woerden op bedrijventerrein Middelland.

Klik hier voor het artikel op het AD.