Over

Historie

Veel belangstelling was er eerlijk gezegd niet toen in 1974 Woerdens beroemdste inwoner Arie van Vliet de renners wegschoot voor de 1e Profronde van Woerden.

Rondom de tribune bij de start en finish aan de Vossenschanslaan stonden er wel de nodige toeschouwers maar de inwoners van het Staatsliedenkwartier kwamen maar mondjesmaat hun voordeur uit. Dat werd het tweede jaar totaal anders. Het toenmalige bestuur van de Stichting Wielerronde Woerden was erin geslaagd om de absolute wielervedette van dat moment aan te trekken: wereldkampioen- en tourwinnaar Eddy Merckx himself! Niet alleen uit de regio maar uit grote delen van ons land stroomde het publiek toe. Merckx zette met een handvol gerenommeerde knechten de wedstrijd naar zijn hand en verwees jonge talenten als Jan Raas, Roy Schuiten en Cees Priem naar de lagere treden van het erepodium. “Woerden” stond op de wielerkaart! Maar het organisatiecomité wilde méér.

Sport en entertainment

In 1976 werd een droom werkelijkheid, de Profronde van Woerden verhuisde naar de binnenstad met start- en finish op de “bult” in de Rijnstraat en de Hogewal als kuitenbijtertje. “We pakten vanaf dat moment stevig door”, vertelt medeoprichter en oud-voorzitter Piet Hubert. “We wilden méér dan alleen een profronde en investeerden zo’n 25% van ons budget in tal van extra activiteiten en entertainment. Hielden een popconcert met de Frank Boeijen Groep, Avro’s Toppop, haalden de meest populaire artiesten van dat moment als Rondemissen en zetten een Tourmotor in voor live-commentaar uit de koers, organiseerden dikke banden races, dernywedstrijden, de Stadsloop met Gerard Nijboer, dameswedstrijden en de uiterst populaire tandemrace waaraan heel veel grote namen aan meegedaan hebben. Van de Dik-voor-mekaar-showmannen tot Luv’, Babe, Patricia Paay, Dolly Dots, Vulcano, Doris D and The Pins, Mai Tai maar ook mannen als Hein Vergeer en Evert van Benthem. Het was die combinatie van topsport en entertainment die jaar in, jaar uit steeds meer mensen naar Woerden trokken. De Profronde van Woerden was één groot feest”.

Imposante lijst met winnaars

De professionaliteit van de organisatie, de massale opkomst van het publiek, de sfeer en snelheid van het parcours en de almaar groeiende support van het bedrijfsleven zorgden ervoor dat de grote wielernamen graag naar “Woerden” kwamen. En waar voor hun geld boden! Op het scherpst van de snede werd er geknokt voor de vele premies en de Leidersprijs van 1000 gulden, in de jaren 80 een stevig bedrag. Alles leverde elk jaar opnieuw een spetterende finale op met winaars van naam en faam. Zo won Jan Raas in 1978, 1980 en 1983, Knetemann in 1979 en 1985, Joop Zoetemelk in 1982, 1984 en 1987. Opvallend is dat veel andere winnaars nog altijd in het internationale peloton actief zijn, zowel als ploegleider of commentator. Henk Lubberding(1981), Johan van der Velden(1986), Adrie van der Poel(1989), Frans Maassen(1991), Peter Pieters(1992) en Tristan Hofman (1993-1999) zijn daar enkele voorbeelden van.